Как тайните връзки вредят на здравето ни?

Как тайните връзки вредят на здравето ни?
Как тайните връзки вредят на здравето ни?

В минали години семейният уют е бил в основните идеи на комуникацията между представители на противоположния пол, които имат определено физическо привличане по между си. Бракът е бил най-древният начин за увековечаване на връзката между двата пола и е предоставяла възможност за тяхното бъдещо развитие и създаване на поколение, което да довърши генетичния ред. Впоследствие започват да навлизат масово връзките, които поставят на пиедестал единствено и само удоволствие от половото сношаване. Според мнозина психолози това от своя страна води и до развитието на множество връзки без сериозни ангажименти, които се подпират единствено и само на отправната точка за секс без емоционално обвързване между партньорите. Като водеща причина за това се счита масовото навлизане на медиите в живота на хората, както и все по-силното развитие на порно индустрията. Не е без значение и финансовият фактор за живот на човек, който налага отделяне на внимание на кариерното развитие, а според мнозина сериозната връзка би попречила на това човешко желание.

Какви тайни крият връзките без сериозни ангажименти и вредят ли те на здравето?

Принципите на този тип връзка според мнозина психолози в известна степен подкрепя тезата за добро емоционално и физикално здраве. Те обясняват тези си твърдения с хипотезата, че в условия на сериозни взаимоотношения с един полов партньор от противоположния пол това често води до редовни скандали, караници и проблеми в ежедневния порядък. Разбира се, при голям процент от връзките това не се случва, защото характерите на индивидите си пасват или пък те са достатъчно узрели, за да водят такъв начин на живот. Какъв е начинът, по който неангажиращите връзки обаче се грижат за човешкото здраве?

Доказана е връзката между стрес хормоните и влошаването на човешкото здраве. Обикновено това е резултат от ежедневни дрезги и проблеми в семейните отношения, което често води до повишено отделяне на стрес хормони като кортизол и адреналин от надбъбречните жлези. Според специалистите по ендокринология това води до драстично влошаване в баланса на човешкия организъм, което от своя страна пък прекомерно натоварва мозъчната кора. Доказано е, че хората, подложени на тежък стрес от какъвто и да било характер, след много по-кратко време развиват изключително тежка корова атрофия, която е аналогична с тази на възрастни хора около 80-90-годишна възраст. Този тип проблеми при младите се среща при ежедневното излагане на напрежение и предрабожение към стрес. Важен е въпросът обаче дали този тип връзки понасят на всички и дали всеки би бил подготвен да понесе бремето на неангажиращия секс?

За да бъде успешна една такава връзка, в основата на комуникацията между партньорите трябва да стои заложен въпросът за честност и искреност в отношенията. Доказано е, че хората, които не крият от половинките си, че имат и други почитатели и партньори в полово отношение, живеят много по-дълго и нивата им на стрес хормони са значително понижени. Това е така, защото притесненията от изневяра отпадат и единственото, което взима връх при такъв тип комуникация, е отделянето на повече хормони на щастието, известни в научните среди като ендорфини.

Друг важен момент в условията на такъв тип комуникация е да бъдат премахнати всички вредни фактори, ангажиращи човешката мисъл и притеснение. В този аспект съвременните специалисти по психология и сексуална медицина споделят, че сред най-честите фактори за развитие на еректилна дисфункция при мъжете е продължителното гледане на еротични и порно филми. Причината е в това, че на чисто психологично ниво те поставят пред себе си по-високи цели, което нарушава както техния избор на полов партньор от чисто физическа гледна точка, така и тяхната способност да държат юздите на половия си акт, поради притеснения относно размера на пениса и възможността му за неговата безкрайно поддържаща се ерекция.

В съвременния живот, обаче, ежедневно ставаме свидетели от новинарските емисии на хора, пострадали от любовно преживяване, които слагат край на живота си. Причина за това често може да бъде повишения промискуитет в съвременния човек, който го принуждава да се насочва все повече и повече към неангажиращите връзки. Поради липсата на достатъчно голяма искреност от страна на единия партньор често тези връзки завършват катастрофално за по-слабия пол, тъй като е доказано, че те са предразположени към по-често изпитване на нужда от любов и вероятността да се влюбят в половия си партньор е значително по-голяма. Причината отново може да бъде обяснена с хормоналната функционалност на организма. При стимулация на интимните зони на женското тяло, както и на мамиларните зони от женската гърда се предизвиква бурно отделяне на хормоните на привързването – окситоцин. Този хормон е известен и описан от край време като отговорника за създаването на майчиния инстинкт у жената и създаването на категоричната връзка между майка и дете още във възрастта, когато новороденото кърми и стимулира по директен начин млечните жлези за производство на специалния хормон. В тези и други подобни условия връзката, която се развива между половите партньори обикновено е трудно разривна и липсата на добра информираност у единия често води до катастрофалните последствия от съвременния начин на живот у мнозина млади индивиди.

И като един сравнително често срещан негатив на този тип взаимоотношения могат да се посочат половопредаваните инфекции и високата им честота сред млади хора. Причината е, че незащитеният полов акт все още се толерира като доставящ по-голямо удоволствие.

Сред най-честите инфекции на половите пътища са трихомоналните и хламидийните бактериози. Обикновено това може да са латентни заболявания, които да протичат без изявена клинична картина, което налага у редовно практикуващите незащитен сексуален акт да се изследват за най-честите венерически заболявания. Рисковете от една такава инфекция са големи, както за собствения организъм, така и за бъдещите полови партньори. Учените медици са доказали още преди години, че хламидийните инфекции могат да се опишат като тихите убийци на мечти, тъй като рано или късно водят до загуба на оплодителна способност.

Източник puls.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *