Мъдростта на живота, която придобиваме с опита

Мъдростта на живота, която придобиваме с опита
Мъдростта на живота, която придобиваме с опита

Светът изглежда толкова различен през различните етапи от живота. Когато сме млади много неща нямат особено значение или просто се стремим да живеем на пълни обороти. Животът минава като един миг и докато се обърнем, вече сме на 50 и поглеждайки назад осъзнаваме, че нещата са се случили по много различен начин от онзи, който сме си представяли.

И разбираме, че родителите ни и онези по-възрастни от нас близки, които са ни давали съвети за живота и това как той ще протече, са се оказали прави за много неща.

Подготвили сме някои съвети, които ще ви помогнат да осъзнаете какво ви очаква в живота, ако все още сте млади и гледате на него с розови очила. Ако сте преминали през етапите на съзряване ще се учудите колко верни са тези констатации.
Лоши неща се случват. Наистина.

Те са част от живота. Проблемите в живота стават все повече с напредване на възрастта. Отговорностите растат, хората претърпяват крах след крах, губят работата си, губят близките си. Когато сме млади не осъзнаваме много от тези неща, но е добре да свикнем с мисълта, че трябва да сме подготвени за една дълга поредица от шамари, които животът ще ни зашлеви. Така ще станем по-силни.
Първите впечатления невинаги са верни

Всичко и всички изглеждат нормално, но от разстояние. Или с един поглед. Но с годините ще се научите, че невинаги е така. Независимо на колко години сте, впечатленията стават реални, когато се научите да разбирате, да преценявате какви всъщност са хората по техните думи и постъпки. А дори и по жестовете им.
Големите резултати идват, когато сте съсредоточени

Усилията и концентрацията са много важни качества за успеха. Младите хора често подценяват това и не се вслушват в по-мъдрите си възрастни съветници. Когато вашите усилия биват разпръснати на прекалено широка площ, те няма да имат същата мощ и влияние, както когато бъдат насочени към конкретна цел. За съжаление, много хора не го осъзнават, въпреки че са достигнали зряла възраст.

Не са много нещата, заради които си струва да се борите

Ще осъзнаете това, когато животът ви даде някои съвети. Ако можете да избегнете конфликти – избегнете ги! Ако има друг начин да решите семейните проблеми, проблемите в работата или с близките хора – открийте го! Караниците и конфронтациите са безсмислени и често съкращават продължителността на живота. И това не е просто поговорка.
Не се опитвайте да впечатлите всички около себе си

Стремежът да впечатлите всички около вас дава моментен тласък на егото, но това е краткотрайно. Добре е младите да проумеят, че е важно преди всичко да впечатлят себе си, да са доволни от направеното, а след това всички останали. И не е нужно да са всички, а тези, които трябва!
Има значение какво ще научите в училище

Много деца и младежи смятат, че училището е досадно и излишно и едва чакат то да свърши. Всеки урок в действителност е важен и провокира ума към развитие и усъвършенстване. С течение на времето се развиват умения за решаване на проблемни ситуации, корените на които са именно поставени в началните училищни години от живота на човек. Затова колкото и тъпо да ви се струва, колкото и да мислите, че информацията, която ви се налага да учите и помните е излишна, винаги има нещо, което ще се окаже полезно в даден момент.

One thought on “Мъдростта на живота, която придобиваме с опита

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *