Българите все още не одобряват смесените бракове

Обществото ни е много толерантно към различните култури, но когато се стигне до брак, българинът предпочита да каже „да“ на партньор от своята родина, коментира пред БТА психологът в Института за изследването на населението и човека към БАН доцент Маргарита Бакрачева.

България е на едно от последните места по смесени бракове в Европа 

По данни на Националния статистически институт България е на едно от последните места по смесени бракове в Европа заедно с Румъния. Около 1700 са българките, които сключват брак с чужденец на година, а мъжете в България, които се женят за чужденки, са само 600.

В цяла Европа за периода 2008-2010 г. средно един на всеки 12 сключени брака е смесен. Швейцария и Латвия са рекордьорите в сключването на бракове с чужденци –  20% от техните бракове са смесени. В Люксембург, Кипър, Франция и Германия също се тачат чуждестранните половинки.

Според Бакрачева причина за по-малкия брой смесени бракове при нас са устоите, с които сме свикнали и потребността от запазване на нашата идентичност.

Чест модел е например, когато българи отидат да живеят в чужбина, да сключват брак помежду си, защото това им помага да се чувстват свързани с корените си и да създадат своя общност. Предпочитаме познатото, стабилността и сигурността.

Смесеният брак 

В началото всеки смесен брак изглежда като игра, в която всеки от партньорите с интерес попива новото от чуждата култура, но с времето нараства необходимостта от проява на повече толерантност и компромиси.

Ако за един брак между сънародници основното предизвикателство е напасването на характерите, то за смесения брак освен смесването на идентичностите на партньорите, съществува и допълнителен товар от смесване на две различни култури, отбелязва Бакрачева.

Ние живеем в мултикултурна среда и изследванията показват, че българите проявяват висока степен на толерантност и търпимост. Според психолога много смесени общества, за които се предполага, че са толерантни към другостта, на практика доказват, че не разполагат с достатъчна търпимост на по-дълбоко ниво.

Българи с половинки от западноевропейски страни

„Не е тайна, че в годините на преход много българи потърсиха изход чрез брак с партньор от добре уредена западноевропейска страна, но впоследствие повечето подобни съюзи се оказват проблематични“, казва още психологът.

Доколко един брак по сметка може да продължи неограничено дълго във времето, зависи от въпроса за емоционалната страна и доколко страните в него са реално удовлетворени и щастливи.

Не така добри са прогнозите за смесения брак, ако съпрузите изповядват различни религии, смята психологът. Религията е изконна част от самоопределеността на човек – и в личен, и в социален план. Различията в бита и нормите не са пречка. Ако обаче религиозната принадлежност е различна, това определено не дава добри перспективи за бъдещето на двойката, отбелязва Бакрачева.

Необективни очаквания от смесения брак 

Често дамите си мечтаят за своята приказка и непознавайки ситуацията и живота навън, си запълват празното пространство с мечти и гледат света единствено през розови очила, отбелязва Бакрачева.

Това се отнася и за всеки един случай, в който вместо да преценим и внесем и разум в решенията си, се водим даже не от чувствата си, а от желанието да направим фантазиите си реалност, посочва тя. Според Бакрачева ако имаме нереалистични очаквания, те няма как да бъдат изпълнени и съответно оставаме с горчиво усещане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.