Вестник „Галерия“: Разговорът за Мишо Бирата е истински!

Вестник

В разговора между премиера Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов за Мишо Бирата, разпространен от в. „Галерия“, няма следи за акустична манипулация, монтаж, добавяне или премахване на думи и фрази.

Това е заключението на експертите от независимата лаборатория за научна полиция LIPSADON в Париж, където изданието изпрати записа.
Лабораторията работи с френската полиция и министерството на правосъдието, а експертните й оценки имат юридическа стойност и могат да се използват в съда, твърдят от „Галерия“.
Припомняме, че Борисов изрази съмнение, че разпространеният разговор е манипулиран, а Ваньо Танов го нарече „пълен фалшификат“.
Според разпространения запис премиерът натиска да бъде спряна митническа проверка в пивоварна. „Поех ангажимент да не го закачам Мишо Бирата…“, казва премиерът в разговора, имайки предвид собственика на бира „Леденика“ и ММ Михаил Михов.
Анализът на гласовете на събеседниците не разкрива измама в разговорите, както и не е отчетено прекъсването на конструкцията на диалога. Установен е обективен фонов шум и презапис. Заключението е, че диалогът е кохерентен, след като са анализирани ритъмът, тонът и височината на гласовете, посочват от изданието.
Изводът – разговорът е напълно автентичен.
От вестника изпратиха до медиите експертната оценка на LIPSADON на френски език, както и представяне на лабораторията.
Преди дни стана ясно, че записите на Танов са унищожени в законовия срок, след като е водено разследване за контрабанда, но не е доказано престъпление.
Именно заради това записите сега не могат да бъдат сравнени с разпространените разговори на Танов с финансовия министър Симеон Дянков, заместника му Владислав Горанов, премиера Бойко Борисов и бившия зам.-началник на „Митниците“ Антоний Странджев.

Иначе в навечерието на вота на доверие към кабинета, от прокуратурата обявиха заключението на експерти от МВР, според което записите на разговорите не са оригинални и са манипулирани.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.