Волен осъди Слави за клевета. Дължи му 45 бона

Волен осъди Слави за клевета. Дължи му 45 бона
Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров осъди телевизионния водещ Слави Трифонов за неверни и обидни твърдения към него, отправени от екрана на bTV.
Те били изречени от шоумена в предаването му „Шоуто на Слави“ на 23 и 27 юни 2005 г.
На 19 юли тази година Софийският градски съд реши Трифонов да плати на Сидеров 45 хил. лв. обезщетение, както и разноските по делото от 479 лв. и натрупаната лихва.
Решението подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.
Магистратите по делото са разгледали записи на предаванията на шоуто. От тях станало ясно, че Трифонов е отправил обида към Сидеров, наричайки го „фашист“ и „фюрер“.
Според шоумена това е „политическа метафора“, но магистратите не са приели оправданието му, посочва партийният вестник на националистите.
„Думите, че Волен Сидеров е фашист и като такъв управлява политическа партия, са обидни квалификации, защото внушават отрицателни качества като безчовечност и жестокост, а не визират политико-идеологическа принадлежност или ориентация.
Квалификацията „фюрер“ се свързва със зверствата, извършени от Адолф Хитлер, и е обида, внушавайки отрицателни качества на отричана и осъдена от световното общество историческа личност“, пише в решението на съда.
„С изказването си в предаването си от 23 юни 2005 г. ответникът (Трифонов – б.р.) е наклеветил ищеца, казвайки за него позорно обстоятелство, а именно, че Волен Сидеров е изрекъл израза „циганите на сапун“.
Въпреки обясненията на ответника, че лично е чул Волен Сидеров да изрича тези думи по телевизия СКАТ, такова обстоятелство не бе установено по делото“, констатират съдиите и посочват, че съгласно Наказателния кодекс това е клевета.

„Свободното изразяване на мнение при общото правило трябва да не вреди другиму – да оклеветява личността и да уронва престижа и достойнството му“, аргументират се магистратите.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.