Възможният Апокалипсис 2012 или как точно ще свърши светът

Края на света през декември 2012: Как точно ще свърши светът Със сигурност има много спекулации около Края на света през декември 2012 г., пише в сайта squidoo.com, цитиран от БЛИЦ.

Десетките предположения относно това как ще свърши той са направени както от известни учени и теолози, така и от никому неизвестни блогъри и любители на конспирацията. Но независимо от къде идват тези теории, до една са атрактивни. Те са базирани основно на календара на маите, но често се свързват и с различни конспиративни теории или библейски пророчества. Краят на света 2012 – Знаят ли наистина нещо маите, което ние не знаем?

Древните маи са направили календар, познат като Дългогодишния календар, който е базиран на броя на дните, които са отминали от деня на религиозната (в този случай историческата) дата на началото. Тъй като става дума за линеарен календар, той има възможността да бъде разтеглян както напред, така и назад във времето. Въпросът е, че всяка възможност за разширение свършва точно на 21 декември 2012 г. Тогава приключва цикълът от 13 “бакатуни”, или иначе казано – 5125 години.

Което е интересно е не толкова, че датата е в деня на слънцестоенето, но също така наближаващата след две седмици дата на перихелия. Това е точката от земната орбита, когато планетата ни е най-близо до Слънцето. Може ли едно допълнително гравитационно напрежение да предизвика нещо да се случи? Не изглежда много вероятно, но комбинирано с другите сили, кой знае. Това близко разстояние до Слънцето може и да се окаже фатално в случай на соларно изригване.

Преди 14 000 години е имало твърде сериозен катаклизъм, който замразил мамутите, а храната, която преживяли, била още в устите им хилядолетия по-късно.

Трябва да имате предвид, че Краят, за който се говори, може да бъде просто началото на нова епоха. Когато Библията говори за Края, тя има предвид по-скоро края на този световен цикъл. Но все пак:

Какво може да предизвика Края на света?

Ако маите са имали предвид именно катастрофичен Край на света през декември 2012 г., какви са възможностите? Ами най-възможни са следните:

СЛЪНЦЕТО

Това е най-вероятната възможност. Учените смятат, че очакваната масирана соларна атака дори закъснява. А толкова силна атака, която може да ни върне обратно в каменната епоха, се случва веднъж на 150 години. Във времена, в които разчитаме изцяло на електроника и комуникации, подобна атака ще бъде фатална, за разлика от случилата се преди 150 години. А през следващите няколко се очаква много силна слънчева активност.

ПЛАНЕТАТА Х

Има ли “Планета Х”, която се завръща от своята “кометоподобна” орбита, на чийто път в момента стои Земята? Добрите новини са, че шансът е един милион на едно (най-много).

СМЯНА НА ПОЛЮСИТЕ

Това всъщност се случва често (в геологически измерения), но дали непременно ще е катастрофално събитие? По-скоро ще бъде едно досадно събитие, ще трябва да се рекалибрират навигационните устройства и пр.

ДВИЖЕНИЕТО НА ЗЕМНАТА КОРА

Това е неспирен процес. Земетресенията също са нещо естествено, те отпускат напрежението в земната кора. Все пак, ако изведнъж се случи нещо наистина силно, може и да стане страшно. Изглежда в последните години нещо се случва, защото ако сравним статистиката, в момента земетресенията са по-начесто и по-силни.

ПОЛИТИЧЕСКИ КАТАКЛИЗЪМ

Политически катаклизъм през 2012 г.? Трудно може да се посочи такъв, който поне в тези кратки срокове да предизвика Края на света. Като изключим конспирациите за Новия световен ред.

ВТОРОТО ПРИШЕСТВИЕ

Повечето, които вярват в това, смятат, че пясъкът вече почти е изтекъл. Така че е много вероятно, поне за последователите на идеята, че ще настъпи Второто пришествие и всички ще бъдат съдени според делата си, и това да се случи именно през 2012 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.