Грузинска баба спря интернета на цяла Армения

Грузинска баба спря интернета на цяла Армения

Възрастна грузинка, търсеща неизползвани медни кабели, които да върне за скрап, прекъсна интернет връзката на цяла Армения, пише „Гардиън“. 75-годишната жена е успяла без да иска да прекъсне оптичното влакно, което осигурява 90% от свързаността на съседната страна, за което е заплашена с до 3 години затвор.


Грузинката, чието име не е оповестено, е ровела за мед близо до столицата Тбилиси, когато лопатата й засегнала оптичното влакно. Инцидентът е станал на 28 март, а действията на жената са имали катастрофални последици за Армения.

Интернет потребителите в страната с население 3.2 млн. души (които по данни на internetworldstats.com са малко над 200 хил. души) са били оставени без връзка в продължение на няколко часа докато бъдат възстановени щетите. Освен Грузия са били засегнати и части от Азербайджан.

Наречена „хакерът с лопатата“ от местните медии, 75-годишната жена може да понесе сурово наказание за щетите, които е причинила неволно. В момента срещу нея тече разследване за причиняване на щети на чужда собственост, за което може да бъде наказана с до 3 години лишаване от свобода. Въпреки течащото разследване обаче, жената е била освободена от ареста заради „напредналата си възраст“, коментираха от грузинското вътрешно министерство.

По данни на полицията хакерът с лопатата „е действала сама и не е имала съучастници“. Прекъснатият кабел е собственост на грузинската железопътна компания. Той е защитен срещу външни влияния, но „свлачищата и дъждовете може да са нарушили системата му за защита“, обясниха представители на компанията.

Събирането на стари кабели, които биват връщани за скрап, е особено популярна дейност в страните от бившата СССР. „Гардиън“ твърди, че има руски предприемачи, които дори са наемали трактори, с които да преравят полета, за да изкарат стотици метри изоставени кабели от бившата тестова площадка за ядрени изпитания в Семипалатинск в Казахстан.

Източник dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.