Жените са по-умни от мъжете, показа проучване

Мъжете наистина са по- глупави от жените

Мъжете наистина са по- глупави от жените, защото са главни герои в 90 процента от случаите за хора, умрели глупаво, съобщи в. „Дейли телеграф“.

Британски учени направиха анализ на наградите „Дарвин“, присъждани от 20 години за върховна глупост на хора, които сами са причинили смъртта или импотентността си. В 90 процента от случаите лауреатите са мъже. Наградите са наречени на Чарлз Дарвин, който създава теорията за оцеляването на най-приспособените. Присъжда се на хора, които непреднамерено са подобрили човешкия генетичен фонд, като са се премахнали от него изумително глупаво. Сред достойните за наградата са мъж, който решил да се прибере у дома, като закачил пазарска количка за края на влак, и терорист, който отворил собственото си писмо-бомба, когато то било върнато по пощата заради недостатъчно марки. Има и мъж прострелял се в главата с „шпионска писалка“, докато показвал на приятел, че тя е истинска. От 322 независимо проверени номинации за наградите „Дарвин“ 14 са изключени, защото участниците са и мъже, и жени – обикновено двойки в компрометиращи пози.

От останалите 318 случая 282 (88,7 процента) са за мъже. Само 36 са за жени.

Разликата съответства напълно на теорията за мъжкия идиотизъм, според която мъжете са идиоти, а идиотите правят глупави неща. Учените пишат в коледния брой на „Бритиш медикъл джърнъл“ колко странно е, че мъжете са склонни да поемат такива ненужни рискове, за да докажат себе си, да бъдат оценени от събратята си, или за да могат да се хвалят с това.

„Съществуват много анекдоти в подкрепа на теорията за мъжкия идиотизъм, но досега нямаше систематичен анализ на половите разлики в идиотично рисковото поведение“ – каза д-р Денис Лендман от университета на Нюкасъл. Учените признават, че изследването им има недостатъци, защото жените може би са по-склонни да номинират мъже за наградите „Дарвин“, а и половата разлика може да отразява разликите в употребата на алкохол. „Въпреки тези недостатъци няма съмнение, че носителите на награда „Дарвин“ почти не правят оценка на риска, нито се опитват да го намалят. Те просто извършват намисленото. В някои случаи интелигентността на лауреата може да бъде поставена под въпрос“.
Данните подкрепят хипотезата, че алкохолът кара мъжете да се чувстват „бронирани“. Пример са три мъже, играли на версия на руска рулетка , като подред обръщали по чаша и след това стъпвали на неексплодирала сухопътна мина от Камбоджа. Мината в крайна сметка гръмнала, срутила бара и убила и тримата. Учените са убедени, че теорията за мъжкия идиотизъм заслужава да бъде изследвана още и „тъй като наближават празници, възнамеряваме да продължим с наблюдения в действие и с експериментално изследване за мъже и жени, със и без алкохол, в полунатуралистичната обстановка на коледните партита“.
Д-р Лендрем призна, че е бил изненадан от поразителната разлика за двата пола. „Жените в службата ми обаче не бяха изненадани, което според мен, казва всичко по въпроса“.

2 thoughts on “Жените са по-умни от мъжете, показа проучване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.