Кой каза, че сме бедни? 20 бона за Васко Кеца за ЧНГ

Кой каза, че сме бедни? 20 бона за Васко Кеца за ЧНГ

През последните месеци няма обществена личност, която да се изказва за състоянието на България, без да включи в речта си думата „криза“.

В БНТ пък вечно се оплакват от липса на пари и орязан бюджет, независимо че получават десетки милиони годишно.

На целия този фон, допълнително декориран от стачкуващи фермери и десетки трактори в центъра на София, звучи леко безумно новината, че за новогодишния концерт на площад „Батенберг“ общината и обществената медия ще пръснат над 200 000 лева.

И проблемът не е в цялата сума, а в завишените пари за сцена и хонорари.

Според информацията от БНТ, подадена в Столичната община, цялата стойност на проявата ще е над 200 хиляди лева.

119 350 лева са отредените средства за сцена, звук, осветление, фойерверки и лед-екрани. Много ни е любопитно дали в тази сцена са вплетени златни нишки или пък е инкрустирана с диаманти? В България от години се организират десетки концерти, не по-малки като мащаб от този в новогодишната нощ, но такава сума за сцена звучи фантастично. Честито на фирмата, която ще осигури тези услуги.

Партньорите на националната телевизия – Столичната община, пък ще осигурят 50 хиляди лева за заплащането на хонорарите на част изпълнителите, които възлизат общо на 82 000 лева без ДДС. Ако сложим данъка, това прави над 100 000 лева!

Явно в общината не искат да пестят излишъка на средства от бюджета на дирекция „Култура“, щом са готови да плащат хонорари, които и самите певци сигурно не са очаквали.

20 бона са предвидени да влязат в джоба на Васил Найденов, който през последната година влиза в новините само с данъчните си задължения. Той заяви, че вече ги е изчистил до стотинка, и може би заради това сега признателните столични управници гледат да му възвърнат малка част под формата на хонорар. И то какъв хонорар! Суми от 20 000 лева на изпълнител не дават нито един клуб или организатор на концерт. Единствено бизнесмени, парадиращи в обществото, ги плащат за частни партита.

Миро пък ще извиси глас срещу 12 000 лева, което също е ненормално на фона на случващото се в музикалния бизнес. Също срещу толкова пари ще се ангажират и участниците ни в Евровизия преди 4 години Елица и Стунджи, като певицата е оценена по-високо – 7 000 лева, докато бившата й половинка ще трябва да се задоволи със скромните 5 000.

Естрадно-духовият оркестър „Севлиево“ ще забавлява софиянци срещу 6 000 лева.

Не става ясно срещу колко ще пеят останалите участници – групите „Ахат“ и „Те“, Криско, Скилър и неговата сестра Лилана. От предложените разчети, които се очаква да станат факт на 8 декември, се вижда, че те ще си разделят „чисто“ над 30 000 лева.

И накрая, за да не се обидят всички останали данъкоплатци. Честито и на нас! Ние сме единствените европейци, които сме ларж и с продънени джобове, защото тези хонорари са от нашите данъци. Нека се веселим заедно навръх Нова година със скъпоплатените ни звезди. Фа-ми-фа, фа-фа-ми-ре-до, сол-ла-сол.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.