Краят на света се отлага за 23.12.2012

Краят на света 21 декемвриОгромен дялан камък на маите от 669 г., открит в началото на 20 век в Мексико, е в основата на мита за предполагаемо пророчество за край на света през декември 2012 г., съобщи Франс прес, цитирани от БТА.

В действителност обаче върху каменната стела са описани животът и битките на владетел и датата 23 декември 2012 г. е спомената като начало на нов цикъл в календара на маите.

Маите са имали циклична концепция за времето, заяви мексиканският археолог Хосе Ромеро по повод плочата, вдъхновила катастрофалния филм „2012„, заснет през 2009 г. от Роланд Емерих , и книгата „Пророчеството на маите“ от американския писател Стив Олтън.

Съставена от 6 фрагмента, някои от които са в Мексико, а други в САЩ, стелата е известна също като Монумент 6 от Ел Тортугеро – археологическия обект Мукуспана в мексиканския щат Табаско. Първите изследвания на обекта са извършени през 1915 г.

Стелата е имала формата на буквата „Т“, но днес е на части. „Последният надпис съответства на 23 декември, но централната тема на Монумент 6 не е нито датата, нито пророчеството за край на света, увери Ромеро. Това е историята за Балам Ахау, свещения владетел от Ел Тортугеро.“
Мексиканският историк Ерик Веласкес отбеляза, че датата 23 декември, която е изписана върху стелата, а не споменаваната с търговска цел дата 21 декември, е свързана с ритуал за обновяване на Вселената, с края на цикъл, започнал на 13 август 3114 г. преди Христа.

„Споменава се само, че тогава ще се навършат 13 единици време, всяка от които се равнява на 144 000 дни, но това в никакъв случай не е свързано с край на календара на маите, който е безкраен. Просто започва нов цикъл“, поясни ученият.

dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.