Магическа формула за щастие и успех – има ли такава?

Магическа формула за щастие и успех - има ли такава?
Магическа формула за щастие и успех – има ли такава?

От 1937 г. насам, група от 268 мъже, които завършват Харвардския университет, са анализирани, прецизно изследвани и наблюдавани от лекари, психолози, антрополози, социолози и физиолози. Целта на проекта: проследяването на участниците през целия им живот в опит да се определи има ли магическа формула за щастие и успех. След повече от 70 години, грандиозното проучването продължава и днес.
Експертите старателно описват от биографични данни, личностни черти, характер до най-съкровените кътчета от живота на тези мъже.

Един от главните изводи от проучването, направени до момента, е, че за постигането на щастие няма конкретна формула, тъй като животът е свързан с прекалено много променливи. Освен това, всеки има индивидуални критерии, произтичащи от ценностната му система.

Както можем да използваме физически умения, за да бъдем по-силни и здрави, така можем да усъвършенстваме себе си чрез психологически методи. Ето защо психолозите често обръщат внимание на вродената човешка устойчивост. Научни изследвания установяват, че, за да бъдем по-щастливи, трябва да използваме този потенциал, чрез активиране на ума и тялото. Ето и 5 идеи как да го постигнем.

Да се наслаждаваме на света около нас
Натовареното ежедневие понякога действа като „спирачка“ на доброто настроение. Заобикалящата ни среда рефлектира върху емоционалното ни състояние повече, отколкото предполагаме, твърдят психолози. Бъркотията и хаосът вкъщи, например, може да предизвика силен стрес за повечето домакини, а шумът по улиците – мигрена. Затова, отделете време да се насладите на дребните неща, които ще ви зарадват. Да помиришем цвете, да усетим тревата или полъха на вятъра, има невероятен терапевтичен ефект.

Комуникация с любимия
Говорете по-често с интимния партньор на приятни теми. Колкото повече позитивни емоции изживяваме, толкова по-щастливи ще се чувстваме. А ако все пак половинката не е от „приказливите“ – опитайте с прегръдка или целувка.

Изкуство
Пробудете „твореца“ във вас. Забавлявайте се с рисуване, боядисване или друга артистична дейност. Проявете емоция в това, което правите. Произведението трябва да има смисъл най-вече за самите нас и най-важното – не е задължително то да е перфектно, съветват експертите. Така или иначе, за много от дейностите, които вършим в ежедневието, се налага да постигаме съвършенство.

Отделете време за почивка
Натрупаната умора често ни кара да се чувстваме нещастни и черногледи. Забравете за работата и ангажиментите и се отдайте на почивка и релакс. С отрицателните мисли и чувства можем да се преборим като поканим любими хора на вечеря, да поиграем с децата или пък да предизвикаме половинката в леглото.

Уважение към това, което имаме
Действително мнозина виждат чашата наполовина празна, а не наполовина пълна. Важно е да приемаме живота си такъв, какъвто е, а не какъвто не е, споделят психолози. Негативизмът рефлектира не само върху психическото ни състояние, но и върху физическото. Затова – нека бъдем щастливи и доволни от това, което имаме.

Източник dnes.bg

One thought on “Магическа формула за щастие и успех – има ли такава?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.