Младите българки предпочитат хубавия секс пред верността

Младите българки предпочитат хубавия секс пред верността Младите български жени предпочитат добрия секс пред верността, сочи онлайн социологическо проучване на „Gemius“.

„Жените залагат на качеството, не толкова на верността. Ако някой някъде другаде предлага по-високо качество, защо да не се възползват?“, коментира сексологът Румен Бостанджиев. Той допълни още, че мъжете предпочитат да се придържат към сигурността, която верността им дава, заради по традиционното си мислене.

Проучването е направено в Интернет сред 600 души, паралелно в България и в Сърбия.

Като цяло за българина честността и откритостта в отношенията са по-важни от секса. Изключително любопитна е обаче разликата в отговорите на младите български мъже и жени – между 18 и 34 години. Докато при мъжете верността е по-важна от секса, жените далеч не са на такова мнение. 51% от тях сочат плътските удоволствия на първо място, а едва 39% посочват верността.

Младите (18 – 24 г.) се информират за секса основно чрез Интернет (73%), докато хората над петдесет години четат предимно специализирана литература по въпроса.

Според проучването обаче нашенци говорят доста по-освободено от сърбите за секс. 44% от българските мъже и 30% от българките говорят освободено, без задръжки за сексуалните си приключения, докато при явно по-свенливите ни западни съседи този процент е едва 25%.

Повечето от половината българи правят секс ежеседмично, което означава, че сексуалният живот на нацията е доста интензивен. Според изследването мъжете правели малко повече секс от жените, но социолозите са склонни да си обяснят това с присъщата на мъжете склонност да преувеличават сексуалните си преживелици.

4% от мъжете са посочили, че най-вълнуващото им сексуално изживяване е с проститутка. Нито една от нашенките пък не е посочила платена услуга, което явно значи, че сексуслугите никак не са популярни сред българките. Мнозинството от българите  са изпитали най-вълнуващите си сексуални преживявания със своите постоянни партньори. А колкото по-възрастен е анкетираният, толкова по-голяма е вероятността най-хубаво да си е прекарал в обятията на любовник или любовница.

Кризата пък не е засегнала сексуалните навици на повече от половината българи. Интересно обаче, че всеки трети на възраст между 45-54 години посочва, че заради икономическата рецесия прави по-малко секс. Социолозите подозират, че това може да се дължи в някаква степен и на възрастта.

Анализирайки данните от изследването, Румен Бостанджиев посочи, че сексът не е само теория, той изпълва ежедневието ни, той е отношение и комуникация между хората. Също така сексологът обърна внимание и на факта, че сексът е навсякъде около нас, дори в езика ни – „В нашия език всичко опира до секс, все се „таковаме“. Търсим навсякъде сексуалната метафора“, посочи той.

Мъжете гледат значително повече порно от жените, сочи изследването. Бостанджиев обаче посочи, че хората гледат порно и търсят модели, а това не винаги е най-правилното. По-добре било откритото говорене по темата.

За секса трябва да се говори свободно, така както се говори за готварски рецепти, смята италианската и писателка и водеща на телевизионно шоу за сексуално образование Нина Палмиери. Тя е освободена от табутата за секса и не се свени да разкаже пред журналисти пикантни интимности от сексуалния си живот.

Италианката сподели, че хората доста се притесняват да говорят за секс пред телевизионна камера. За сметка на това задръжките им падали в Интернет.

dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.