Момичетата ни не щат мачо, а подкрепящ ги мъж

Момичетата ни не щат мачо, а подкрепящ ги мъж

Идеалният мъж за 70% от българските момичетата е разбиращ, подкрепящ, умеещ да изразява чувствата си, и мъж, който се държи уважително с жените.

Това показват резултатите от изследването „Бариери пред равнопоставеността“, обявени днес от Стоила Бонгалова, директор на Български фонд за жените (БФЖ).

Проучването проследява нагласите сред младите хора на възраст 14-19 години спрямо равнопоставеността между мъжете и жените и очертава образа на „идеалната жена“ през погледа на момчетата и образа на „идеалния мъж“ през погледа на момчетата.

Над половината от момчетата, участвали в анкетата, са посочили, че очакват от партньорката си да е „чаровна, умна, да умее да отстоява позициите си, да е разбираща и да се реализира в работата си“, обяви Бонгалова.

По думите ? тези резултати показват, че образът на „куклата Барби“, налаган през последните години, се отхвърля от младите хора.

Една пета от анкетираните момчета и момичета са заявили, че понякога се чувстват недооценени на основата пол.

„Девойките посочват, че в повечето случаи момчетата ги подценяват, смятайки ги за прекалено емоционални, наивни и по-слабо представящи се в различни сфери“, отбеляза Бонгалова.

Според нея в България растат плахи и склонни към подчинение момичета, които нямат нагласата, че сами трябва да извоюват правата си.

Изследването е част от националната младежка кампания „Месец на равнопоставеността 16 ноември–10 декември“, която се организира едновременно в 13 български града.

Сред планираните дейности в рамките на инициативата са обучителни семинари в училищата по въпросите за равнопоставеността между половете, форум-театри, кръгли маси с участието на деца, учители и родители, хепънинги и конкурси за есе и разказ, посочи Бонгалова.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.