Около 200 хил. българи вдигат чаши на Гергьовден

Около 200 хил. българи вдигат чаши на Гергьовден
Близо 200 000 българи празнуват на Гергьовден, показват последните данни на националната статистика.
Георги вече е най-разпространеното име у нас – 174 хиляди или 4.8% от всички мъжки имена. Името вече бие по популярност Ивановците.
На 6 май имен ден празнуват Георги, Гергана, Гинка, Галя, Ганка.
Днес се чества паметта на Св. Великомъченик Георги Победоносец, който е сред най-почитаните у нас светци още от покръстването на българите преди 11 века.
Св. Георги е от малкото светци, почитан и славен както от християни, така и от мюсюлмани. Празникът се чества като Ден на храбростта и празник на Българската армия.
Християнският Великомъченик Св. Георги Победоносец е живял в малоазийската провинция Кападокия по времето на римския император Диоклетиан /284-305 г./.
Бъдещият светец постъпва съвсем млад във войската и проявява завидни военни способности.
На 20-годишна възраст получава чин на военен трибун. Страстен привърженик и защитник на Христовата вяра, Георги е хвърлен в тъмница, подложен е на жестоки изтезания и е обезглавен през 288 година.
Според житието недалеч от гроба му се появявал змей, който опустошавал околността. Светецът успял да порази с копието си чудовището. Оттогава се ползва със славата на един от най-изявените змееборци /драконоборци/ и конници в християнството, поради което е избран за светец покровител на войната и войската.
Гергьовден се почита от народа и като празник на земята, на земеделието и животновъдството. Светията е покровител на овчарите и стадата.
Народът почита паметта на Св. Георги с различни ритуали, сред които най-известни са освещаването на гергьовското агне и обредните хлябове.

За българите Гергьовден е един от най-големите и тържествени народни празници, който поставя началото на лятото и новата стопанска година. На този ден се прави курбан в чест на Св. Георги, пече се агне и цялото семейство се събира на празничната трапеза.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.