Пушачите кръшкат по-често от работа

Пушачите отсъстват от работа поне два-три дни повече на година в сравнение с техните колеги

Пушачите отсъстват от работа поне два-три дни повече на година в сравнение с техните колеги непушачи. Според британско проучване това струва на Великобритания около 2,5 милиона долара годишно, съобщава Ройтерс.

В проучването били анализирани 29 различни изследвания, проведени между 1960-а до 2011-а година в Европа, Австралия, Нова Зеландия, САЩ и Япония, като общият брой на анализирани служители от държавния и частния сектор надвишава 71 хиляди.

За да съберат необходимата информация, изследователи се заели да разпитат всеки един служител за неговите настоящи и предишни навици на пушене. След това били прегледани и здравните им картони, за да установят колко често са отсъствали от работа в последните две години.

Вероятността един пушач да отсъства от работа е с 33 на сто по-голяма от вероятността непушач да излезе в неплатен отпуск или в болнични. От изследването става ясно още, че тези, които пушат, отсъстват точно 2,7 дни повече на година от останалите си колеги, съобщи ръководителят на мащабното проучване Джо Леонарди-Бий от университета Нотингам, Великобритания.

Експертите изчислили също, че настоящите пушачи е по-вероятно да кръшнат от работа с 19 на сто в сравнение с експушачите.

„Отказването от цигарите намалява отсъствията от работа и това значително подобрява работния процес и води до икономии за работодателите“, установяват още от университета Нотингам.

През 2011-а година Великобритания е изгубила 2,25 милиона долара само заради отсъствието на пушачи от работа. Според някои работодатели обаче загубите не са само парични. Според тях активността на служителите, които палят цигари, е много по-ниска заради честите паузи, които правят.

В анализа били разгледани както краткосрочни отсъствия, така и такива, които продължават по 4 седмици и повече.

„Естествено най-важното послание към всеки човек е: „Откажи цигарите заради здравето си“, но аз смятам, че и всички работодатели ще го кажат на служителите си. Пушенето определено води до последствия не само за индивида, а и за цялата икономика“, казва Дъглъс Леви, изследовател в областта на общественото здраве от Harvard Medical School, който прави собствено проучване по темата.

Според данни от неговата работа децата, които живеят с пушачи, е по-вероятно да отсъстват от училище. Пасивните пушачи са подложени на редица последствия – от белодробни заболявания до сърдечни удари. Затова и на служителите, които обичат да палят цигари, им се налага по-често да отсъстват от работа заради лични здравословни проблеми или болни деца впоследствие на пасивното пушене.

Според Леви най-важният резултат от проучването е фактът, че служители започват да отсъстват все по-малко от работа, след като са спрели цигарите. Това твърдение е подкрепено и от все повече фирми, които инициират не само курсове за отказване на цигарите, но и разнообразни програми за здравето на служителя на работното място.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.