Свети Валентин или Трифон Зарезан?

По стар стил днес отбелязваме Трифон Зарезан, почитаме Свети Трифон, който е покровител на лозарите, кр

Свети Валентин или Трифон Зарезан?

Днес е и католическият празник Свети Валентин или Денят на влюбените, който от известно време се празнува и у нас. На този ден още през ХІV век започва да става традиция да се разменят любовни послания под формата на т.нар. „валентинки“. Влюбените си подаряват цветя, бонбони и поздравителни картички.

Вече години наред се води спор кой празник да почитаме – нашият или чуждият.

По-отявлените противници на свети Валентин смятат, че е лицемерно да има специален ден на любовта, тъй като тя трябва да се показва всеки ден. По-умерените пък с удоволствие съчетават и двата празника. ъчмарите и градинарите. Много стопани предпочитат днешния ден за зарязване на лозето пред 1 февруари, когато е празникът по нов стил.

Според народопсихолога Николай Данчев е необходима кампания, която да популяризира българските празници и традиции . Той се опасява, че има тенденция празници от чужди култури да изместват и засенчват родните ни български.

Нека да има празници като Свети Валентин, но ние трябва да изведем напред прекрасните български обичаи, вместо да вземаме чужди, смята народопсихологът. Данчев дава пример със Сирни заговезни – Денят на прошката.

Това е прекрасен празник и трябва повече енергия да се влага в подобни традиции, коментира експертът пред БТА. Вместо това оставихме безпрепятствено да навлизат празници от други култури и светове и да превземат младите хора, отбелязва той.

Занемарихме поколението, оставихме го, когато види нещо отвън, да се хване за него, да го модифицира по свой си начин и да му се радват, смята Николай Данчев. Данчев търси грешката както в Църквата, така и в семейството и в институциите. Според него семейството нехае, а църквата и институциите мълчат.

По характер българите сме особени, това е една от нашите черти – да се радваме на чуждото повече, отколкото на нашето, са наблюденията на народопсихолога. Особено в последно време тази енергия съвсем се е отключила. Може би това е типично за малките народи, допуска ученият.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.