Седемте смъртни гряха на щастието или как да бъдем щастливи?

Седемте смъртни гряха на щастието или как да бъдем щастливи?
Каква е тайната на щастието?

Много се изговори за това кое прави хората щастливи. Много се изписа. Дори през последните две десетилетия се оформи изцяло ново изследователско поле в тази насока. Наричаме го „позитивна психология“, пише „Мениджър Нюз“

Светът на науката посочва много фактори, които определят доколко щастлив ще е един човек. В хода на историята велики философи и религиозни лидери неведнъж са посочвали кое да избягваме, за да бъдем щастливи. От всичко това се определят няколко задължителни навика, характерни за всички ни, с които трябва да се разделим, за да се почувстваме по-добре. Те са капани, които ни натъжават. Условно ще ги наречем „седемте смъртни гряха” на щастието.

Ето кои са.

1. Да се сравняваш с другите. Според Марк Твен сравнението е „смърт на радостта“. Така е, защото има два най-вероятни изхода от него. Или да се почувстваме виновни, защото виждаме, че някой друг се бори, докато живеем в относителен комфорт спрямо него, или да се почувстваме неадекватно, защото други изглеждат по-добри от нас. Всеки възможен сценарий натъжава. Ето защо сравнението е вредно. Много по-полезно е за нас самите да си поставим за цел с всеки изминал ден да ставаме по-добри.

Виж още: 9 съвета за щастлив живот от Марк Твен

2. Да говориш за мечтите си, вместо да работиш за тях. Действието винаги ни направи по-щастливи от говоренето.

3. Общуването с негативни хора. Хронично негативните хора ни пресушават. Няма как да се имунизираме от срещите с тях. Макар и да звучи грубо, единственият начин наистина да се преборим с тях е като ги игнорираме. Ако не можем, се препоръчва да ги изслушваме и да продължаваме с работата си, като се стараем да се обградим с други, положителни лица.

4. Да се фокусираш върху новините. „Лошата новина е, че само лоши хора достигат новините, защото те са по-шумни”, казва Хавиер Бардем. В материала си „Седем навика на високо ефективните хора” американецът Стивън Коуви пък коментира, че според него повечето успешни хора отделят малко време за гледане на новини. Вместо това, те използват времето си, за да помислят как могат да подобрят живота си, този на близките и на квартала. Това впоследствие ги прави по-щастливи.

5. Да решиш, че някой друг трябва да се промени. Някога мислили ли сте колко по-добър би бил животът ви, ако партньорът, колегата или детето ви са различни хорс? Е, не сте единствените. Този феномен съществува от… поне 2000 години – още в Библията са заложени думи на Исус, който пита „Защо забелязваш тресчицата в окото на брат си, а не виждаш гредата в собственото си око?”. Истината е, че е много по-постижимо да развием себе си и да се променим, вместо да влагаме енергията си в „работа” по другите. Постигането на лична промяна носи лично щастие. Липсата на такава в другите ще се превърне в техен проблем.

6. Идеята, че щастието е цел. Най-погрешното нещо е да мислим, че ще бъдем щастливи, когато нещо се случи. Например „Ще се почувствам по-добре, когато си изплатя къщата” или „… когато се оженя”. Или пък „…когато се разведа”. Мъдрите хора осъзнават, че радостта се постига по време на изживяването, не във въображаемия му край. Открийте кое ви прави щастливи в ежедневието.

7. Да забравяш да казваш „Благодаря”. Това е най-лесно постижимото, а много често се забравя. Независимо в какво положение сме, винаги има неща, за които да бъдем благодарни. Първото от тях е, че сме живи.

Lifehack.org

One thought on “Седемте смъртни гряха на щастието или как да бъдем щастливи?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.