Велики личности с психични заболявания

Велики личности със психични заболявания
Велики личности със психични заболявания

В Световния ден за психично здраве – 10 октомври, е добре да си припомним, че трябва да сме коректни към психично болните и че заслужават достойно отношение. Ето малко история как се е развивала психиатрията и факти за известни личности, страдали от психични заболявания.

До 18 век душевноболните се считали за „обладани от дявола”. Те често били лекувани с обливане със студена вода, пиявици, кръвопускане и слабителни. По-буйните от тях били оковавани във вериги, а за да ги доведат до безпомощно състояние ги въртели на специални легла със 100 оборота в минута.

Първият, който се осмелява да твърди, че психично болните заслужават нормално отношение е френският лекар Филип Пинел. След Великата френска революция той сваля оковите на пациентите си в болницата, в която работи. След тази промяна на мнозина от тях се подобрило.

Великият философ Хегел също оставя следа в психиатрията. Той описал случай с пациент, който се считал за мъртъв и затова престанал да яде и пие. Лекарите не му възразили и го сложили в ковчег, който свалили в едно мазе. Там вече имало друг ковчег, а вътре – специално нает актьор. Виждайки колегата си мъртвец, актьорът веднага станал от ковчега и започнал да яде, предварително приготвена храна. Когато болният се учудил на това, актьорът му казал, че е мъртъв отдавна и по-добре от него знае какво правят покойниците. Болният се успокоил, започнал да се храни и оздравял.

Много известни хора та изкуството и науката са имало доста сериозни психически отклонения. Джонатан Суифт страдал от загуба на паметта. Фридрих Ницше, по време на лечението си в психиатрична клиника, пиел урина от ботуша си и мислел пазача за Бисмарк.

Гогол е страдал от шизофрения, той е имал халюцинации и депресия. Писателят, смятал, че вътрешните му органи са разположени по особен начин, а стомахът му е обърнат наопаки.

Композиторът Шуман бил преследван от говорещи столове, а Врубел си е представял, че е император.

actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.