Мит или реалност. Има ли мъжки климакс?

Мит или реалност. Има ли мъжки климакс?

Има експерти, които категорично са на мнение, че няма менопауза при мъжете. Това е мит, отсичат те. Подобен период може да има само при жените.

През последните години обаче плахо се прокрадва тезата, че и мъжете, също както жените, от един даден момент в живота си навлизат в период на понижена сексуална, и въобще, жизнена активност, заради спад на специфичния за тях полов хормон – тестостерон.

Андропаузата въобще не може да се сравнява с менопаузата при жените, убеден е д-р Брадли Анауалт, ендокринолог от Вашингтонския университет в Сиатъл.

В менопаузата при жените се наблюдава постепенен спад на нивата на женския полов хормон естроген, което след три до пет години води до преустановяване на репродуктивните функции на яйчниците.

При мъжете обаче се отчита намаляване синтеза на тестостерон средно с 1% на година след навършване на Христовата възраст, като този процес, особено при придържане на здравословен начин на живот, е изключително плавен и твърде продължителен във времето.

Симптомите на понижен тестостерон в мъжкия организъм са:

ниско либидо,
проблеми с ерекцията,
липса на жизнени сили,
спад на самочувствието,
склонност към фрактури на костите,
силна обща слабост.


Подобни оплаквания могат да се появат между 50- и 60-годишна възраст. Дали обаче се касае действително за понижен синтез на тестостерон, може да се разбере след консултация със специалист и провеждане на кръвни изследвания.

Трябва да се има предвид, че при някои мъже, въпреки ниското ниво на общия тестостерон в кръвта, нивото на свободния е в норма, което и означава според специалистите, че мъжът е в добра, активна форма.

Според лекарите не може да се даде общовалиден отговор за необходимостта на хормонозаместителната терапия при спад на тестостерон. Има случаи, в които терапията се налага, но затова се изисква консултация с ендокринолог и специалист по вътрешни заболявания, разясняване на причините за ниския синтез, чак след което тя може да се предприеме и то само в случай, че се налага.

Хормонозаместителната терапия се възприема като средство за подмладяване от някои мъже, но тя не винаги е верният лек за всеки. Медикаментозното приложение на тестостерон подобрява състоянието на някои, но това не означава, че действа при останалите.

Приемът на тестостерон без показания крие своите рискове, независимо дали става въпрос за млади или по-възрастни мъже. Буен нрав, намаляване размера на тестисите, рисков спад на добрия HDL холестерол в кръвта, акне, уголемяване на простатната жлеза – това са последиците от неправилната употреба на тестостерон.

Естествено, други специалисти са на противоположното мнение и продължават да твърдят, че и мъжът, както жената, страда от климакс и се нуждае от специални грижи, включително и терапевтични. Такова е мнението и на д-р Джед Даймонд, автор на книга по въпроса.

Наистина не е коректно да се използва терминът „менопауза“ при мъжете, тъй като те нямат менструация и съответно „няма какво да им спре“. Но и при тях, както и при жените, се наблюдава спад в нивата на хормоните, физически и психологически промени в средна възраст, казва Даймонд на специално организираната по темата дискусия от американското дружество по ендокринология в Ню Йорк.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.